30 November 2006

Srefi Densi

Afgelopen zaterdag, 25 november, was het Srefi Densi. Onafhankelijkheidsdag. Op deze dag herdenken de Surinamers de overdracht van de macht van Nederland aan de zelfstandige staat Suriname in 1975.



Korte geschiedenisles van het internet geplukt
Spaanse ontdekkingsreizigers bereiken het huidige Suriname eind vijftiende eeuw, in de zestiende eeuw gevolgd door Engelse en Nederlandse kolonisten. Het zijn de Engelsen die de eerste succesvolle nederzetting stichten. In 1667 staan zij Suriname af aan Nederland (in dat jaar veroverd door de Zeeuw Abraham Crijnssen) in ruil voor Nieuw Amsterdam, het huidige New York. De Nederlandse kolonie vormt aanvankelijk een plantage-economie die gebaseerd is op slavenarbeid. Na afschaffing van de slavernij in 1863 vindt grootschalige immigratie plaats van contractarbeiders uit Brits-Indië (Hindoestanen) en Nederlands-Indië (vooral Javanen). Vanaf 1920 drijft de economie op bauxietexport. Met het Koninkrijksstatuut van 1954 wordt Suriname rijksdeel van het Koninkrijk der Nederlanden en verkrijgt het autonomie met uitzondering van de terreinen defensie en buitenlandse zaken. Op 25 november 1975 wordt Suriname een onafhankelijke republiek.

Het was groot feest! Had wat weg van Koninginnedag in Nederland. Het begon 's morgens heel vroeg met een defilé. Hilke en ik hadden ons voornamelijk geconcentreerd op de nacht ervoor, die ook bijzonder gezellig was, dus we hebben het officiële gedeelte van horen zeggen.
Maandag stonden de kranten vol van de blunder.......een van de pronkstukken van het nationale leger kreeg panne voor de tribune van de buitenlandse gasten.



Door de hele stad stonden kraampjes met allerlei zelfgemaakte spullen, zoals een gebreide bikini in de kleuren van de Surinaamse vlag (zal vast iemand goed staan).



Uiteraard was het meerendeel van de kraampjes bestemd voor het verkopen van etenswaren. Veel oudere creoolse vrouwen in mooie traditionele kleding stonden met pannen vol eten in het kraampje. De Surinaamse pom, roti, pastei, bami, nasi gingen vlot over de toonbank.



In de palmentuin stonden voornamelijk barbeques. Gemaakt van oude dieseltonnen waar een klein schoornsteentje op is gemonteerd. Een uitermate goed idee gezien de enorme hoosbuien die ook op deze dag regelmatig voorbij kwamen.



Het zag er allemaal heel feestelijk uit. Mensen hadden werk gemaakt van hun vertoning. Gehuld in mooie afrikaanse doeken met geweldige hoeden, haren ingevlochten met duizenden kraaltjes, de gouden tanden opgepoetst. Op elke straathoek swingende muziek of een optreden van een of andere dansgroep.





En af en toe kwam er een heel vaag type voorbij...

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

ziet er erg leuk uit, vooral die vrouwen die hun achterste showen...

dikke kus!

Thursday, 30 November, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Weer een lekker feest meegemaakt. Ze houden daar wel van feesten. Mooie mensen lopen daar rond.

Groetjes,

Papa

Sunday, 03 December, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Hey Suuz,
Goede opbouw ,duidelijke beschrijving ,knap in elkaar gezette verhalen en je hebt wel oog voor mooie kleurrijke foto's.Je bent in staat met jouw boeiende schrijfwijze de aandacht van de lezer vast te pakken en te houden..ik heb t in een ruk gelezen,toen uitgeprint en daarna herlezen!Een evenwichtige combi van avontuur ,humor,geschiedenis en cultuur.Ondanks je het met een nederlands oog bekijkt (kan ook niet anders toch ),geven jouw artikelen toch een vrij goed beeld van de surinaamse samenleving.In een woord FORMIDABEL

Tuesday, 12 December, 2006  

Post a Comment

<< Home