05 October 2006

Witte sokken

Wat foto's van de binnenkant van het ziekenhuis. Toch ook erg interessant. Je zou de sfeer eigenlijk zelf moeten proeven, en de aparte geur ruiken, maar dat gaat zo moeilijk natuurlijk.

Op de balkons worden de voorraden (rolstoelen, kussens, bedden) bewaard. De rolstoelen stammen echt nog uit de beginjaren van het ziekenhuis en zijn echt niet vooruit te branden. Er zitten geen remmen op, dus je moet uitkijken hoe je de patiënt neer zet. Ook zijn de wieltjes helemaal dol gedraaid. Soms erg zielig voor de patiënt als hij verplicht de hele dag in zo'n rolstoel moet zitten. Maar een van de stagiaires hier heeft geregeld dat er rolstoelen uit Nederland worden gedoneerd aan het ziekenhuis!

Steriele gazen............ Van grote rollen gazen worden allerlei gaasjes op maat geknipt. Soms moeten de gaasjes nog gevuld worden met watten, ook dit gaat handmatig. Als steriele gazen nodig zijn, worden ze in deze metalen dozen naar de OK gebracht.
Echt steriel en schoon gaat echt niet lukken. Maar soms is het wel erg ver te zoeken. Zo worden alle bedden op de afdeling dagelijks afgesopt met hetzelfde doekje (een stuk badlaken). Dit doekje is al langer op de afdeling dan ik en nog nooit in de was geweest. Ze spoelen het na gebruik uit, hangen het te drogen op het balkon en de volgende dag mag hij gewoon weer in de emmer. Verstand op nul en gewoon meedoen dus.


Een leus in de spoelkeuken. Spreekt voor zich..........je wilt hier geen klysma krijgen. Details zijn persoonlijk op te vragen.

De behandelkamer waar de medicatie staat en wordt uitgedeeld. En waar de vermoeide zusters een dutje kunnen doen.
Op de verloskamer houden ze een Stadhuisboek bij. Als een ongetrouwde vrouw een kind krijgt, wordt het kind door de zuster op het stadhuis aangegeven. Aangezien de namen wel correct dienen te zijn, moeten ze door de moeder op een papiertje worden ingeleverd. Dit papiertje varieert van een blaadje dat uit een agenda is gescheurd, tot een pakje sigaretten waar wat op is gekrast. Deze papiertjes worden dan in het speciale Stadhuisboek geplakt bij de gegevens van de bevalling. Vaak is de beslissing over de namen nog niet echt gevallen. Dan wordt er weer een naam doorgekrast en veranderd....

In het ziekenhuis worden vrouwen en mannen gescheiden verpleegd. Op zich ook wel wat voor te zeggen aangezien je vrijwel geen privacy hebt op de zalen. Niet elk bed heeft bedgordijnen en als ze er wel hangen, zitten er gaten in en zijn ze vaak te kort. Je hebt hier ook nog de klassenafdelingen waarbij de hogere klassen airco, een koelkast en televisie kunnen krijgen op een eenpersoonskamer.

Je eigen rang wordt aangeduid met de kleur sokken die je draagt. Als je gediplomeerd bent, draag je bruine sokken en als je nog stagiaire bent, draag je witte sokken (pantykousjes eigenlijk). Deze dienen dan opgetrokken te zijn tot aan de knieën. Gelukkig heb ik een lange broek aan.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hi San,

Als je niet ziek bent, dan word je het wel in het ziekenhuis, lijkt mij.
Stuur eens een foto met jou in "verpleegstersuniform".

Sunday, 08 October, 2006  

Post a Comment

<< Home